Akupunktio - terävyyttä elämään


Akupunktio eli akupunktuuri on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, mikä on saavuttanut nykyään vakiintuneen aseman lääketieteellisenä hoitomuotona. Fysioterapeutit hoitavat akupunktiolla pääasiassa kipua, särkyä ja rentouttavat lihaksia. Hoitokerrat määritellään asiakkaan tilanteen mukaan, yleensä vähintään 3-5 kertaa. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho kestää hoitokohteesta riippuen tunneista vuosiin.
Yleisimmät hoitosyyt ovat niska-hartiaseudun ja selän kiputilat, erilaiset päänsäryt sekä migreeni. Hyviä tuloksia on saatu myös olkapääkivuissa, polvien- ja lonkkakulumien säryissä, tenniskyynärpääoireissa sekä alaraajojen verenkierron parantamisessa. Akupunktiolla nopeutetaan  paranemista, jolloin aktiivinen harjoittelu voidaan aloittaa mahdollisimman varhain.  

Akupunktion yksi vaikutusmekanismi on niin sanottu porttikontrolliteoria. Voimakas ärsytys estää kipuaistimuksen kulun aivoihin. Akupunktion seurauksena aivoissa endorfiinin (mielihyvä-hormoni) vapautuminen lisääntyy, aineenvaihdunta ja verenkierto lisääntyvät  ja  lihakset rentoutuvat. Akupunktio stimuloi mm. CGRP-hormoonin vapautumista laajentaen verisuonia ja toimien tulehduksia estävästi ja näin nopeuttaen paranemisprosessia.